Plat dak

 

Nu gaan we elk latje van het dakbeschot lazuren. Schuren moet niet, deze zijn fijnbezaagd en geschuurd geleverd

 

 

We hebben iets minder dan 2 latjes nodig per lengte. We trachten om zo weinig mogelijk naden te zien op de kopse kant. Daarvoor moeten we telkens de lat afzagen ter hoogte van de laatste draagbalk in het midden. Dit geeft wel wat zaagverlies maar normaal hebben we voldoende besteld.

 

 

Dit is een zicht vanop het terrasje van de slaapkamer.  We zijn er bijna. Ik doe alles zo goed als alleen dus het is heeeeeel veel ladder op en af want ik ben telkens wel iets vergeten.

 

Vandaag verder gewerkt aan het dakbbeschot. Afgewerkt tot op het randje

Vandaag mijn hulpje ingeschakeld se

Hier en daar wat noesten die terug moeten opgevuld worden en wat spleten die weggewerkt moeten worden alvorens de epdm erop kan. 

Dan begonnen aan de boeidelen. Deze zijn aangekocht op de voor handen zijnde maat 25 en 20 cm doch we wilden dat deze mooi aansluiten bovenaan en ook onderaan niet te ver uit te steken. Dus... Zagen maar

De brede plank wordt 20 cm en de smalle bovenliggende 9cm. Zo is er een duidelijk overwicht van de brede plank. 

Deze zijn nu op hoogtemaat gezet. Morgen worden ze op lengte gezet en dan schuren en lazuren alvorens te monteren. 

Zo zal de opstelling worden. 

Het op lengte zagen zal stuk per stuk moeten  gebeuren want ik wil dat de voorste plank steeds de afdekking maakt van de zijplank aan de kopse zijde. Hierdoor is de 2de laag natuurlijk ook weer verschillend aan de eerste laag.

Daarnaast zal ik trachten gebruik te maken van de de trimbalk om via de binnenzijde door te schroeven tot in de 2de korte plank. Zo krijgen we geen zichtbare schroeven in deze plank. Helaas kan ik niet anders dan in de brede plank wel te schroeven om de planken strak tegen de gordingen (draagbalken) aan te trekken en alles zo mooi aansluitend te maken. Hiervoor maak ik gebruik van korte vlonderschroeven omdat ik deze koppen beter kan laten verzinken en ze zo minder zichtbaar zijn.

 

Hier zijn al de boeidelen reeds geschuurd en klaar om gelazuurd te worden. Eerst wil ik de boeidelen op lengte zagen om ze daarna te lazuren.

 

 

Met gedrengde kepers van 46mm bij 46mm maken we een trimrand.

Deze wordt vastgemaakt langs de bovenzijde in de draagbalken met lange schroeven en langs de onderkant (door dakbeschot) met geschoten inox-nagels dewelke dan verzonken onzichtbaar worden.

Eens de trimbalken geplaatst zijn kunnen we de boeidelen (windplanken) op maat zetten en plaatsen.

Maar eerst moesten deze na het schuren nog gelazuurd worden. 

Rondomrond werden dus 2 ongelijke boeidelen geplaatst. Mooi aansluitend aan beide zijden tot aan de gevel 

Nu zijn we klaar om de epdm te plaatsen. 

Maar eerst nog de dakdoorvoer doorboren. 8cm diameter met klokboor. 

Ik zorg ervoor dat deze zo gepositioneerd is dat de hele flap vlak ligt EN dat dit mooi uitkomt naast de afvoer van het huis om hierop aan te sluiten. 

De epdm is gevouwen en opgerold. Deze zal nog even moeten vlak rusten eer we ze kunnen verwerken. 

Eerst de epdm uitrollen en op zijn plaats leggen. Zorg voor overal ongeveer evenveel overlap zodat je zeker nergens plot te nipt uitkomt. 

We flappen de epdm aan de randen ongeveer 10 tot 15 cm terug zodat het dakbeschot en de trimrand vrij liggen. 

We rollen de epdm met 2 tot in de helft terug. Dan kunnen we deze nadien terug rollen in de lijm.

Ik heb geen foto van het lijm uitsmeren omdat het snel moest gaan. Ik heb het grote blik lijm omgedraaid en 5 gaten gepookt met een schroevendraaier in de bodem. Dan bus omgedraaid laten leeglopen in 5 dunne stralen over de gehele oppervlakte exclusief de rand van 10cm. 

Klaar om de randen te verlijmen. Hiervoor gebruik ik contactlijm in spuitbus vorm.

 

TIP: zet deze NIET in de zon. Hierdoor werkt deze niet meer en kan ze plots ontploffen en overal contactlijm spuiten. Ik kan het weten. 

Beide kanten inspuiten en enkele minuten wachten tot deze vingerdroog is. Daarna zeer voorzichtig beide delen exact op zijn plaats op elkaar drukken en aanrollen.

Herhaal dit aan alle zijden. In de hoeken werken we dit af door de vorming van een puntzak en verlijming op elkaar zonder te knippen. Enkel aan de buitenhoek zullen we moeten knippen en nadien een opzetstuk verlijmen. 

 

Nadien kunnen we de galvanisé daktrim in kraalvorm aanbrengen. Deze worden aan de onderzijde voorzien van een ril silicone en vastgeschroefd met daarvoor voorziene zelfborende schroeven met afdichtingsring. 

Als laatste voor vandaag is de dakdoorvoer. Eerst met contactlijm en de buitenste 2cm met epdm-afdichtingskit. Alles goed aanrollen en afsmeren. 

Om de epdm-werken af te werken ga ik de rand met de gemetste muren afdichten met "plaklood". Dit is afdichtingsband op basis van epdm-kit. Hiermee maak je een waterdichte overgang tussen de brikken muur en de epdm. Dit heeft de eigenschap zeeeer fel te plakken maar toch nog elastisch te zijn. Dit is ook makkelijk aan te brengen op moeilijke plaatsen.